ru lv
Uguns, kas maskējas, — atklāj un novērs!

Uguns, kas maskējas, — atklāj un novērs!

Konsultē klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Zanda Mihailovska.

Gastroezofageālās refluksa slimības (GERS) saasinājums bieži novērojams tieši pavasarī, un dedzināšana aiz krūšu kaula līdz ar citiem simptomiem kļūst par nepatīkamu ikdienu. Lai gan šo simptomu atvieglošanai palīdzība nereti tiek meklēta aptiekā, lieti noderēt var arī uztura paradumu maiņa.

Simptomi un riski

Gastroezofageālais reflukss jeb atvilnis – kuņģa skābā satura nonākšana barības vadā un/vai mutē – būtībā ir normāla fizioloģiska parādība un veselam cilvēkam neērtības nerada. Taču GERS gadījumā ķermenis signalizē ar dažādiem simptomiem, jo ir radies bojājums barības vadā un/ vai mutes dobumā. Biežākie simptomi ir dedzināšana aiz krūšu kaula, kad, kuņģa saturam virzoties pa barības vadu uz augšu, bieži vien arī mutē sajūtama skāba un/vai rūgta garša. Iespējamas arī sāpes krūtīs, sūdzības par balss aizsmakumu, krekšķināšanu, hronisku klepu, balsenes vai rīkles iekaisumu. Skābes nonākšana mutes dobumā izraisa arī zobu bojāšanos. Šos simptomus noteikti nevajadzētu ignorēt, jo bojājums barības vadā var izvērsties no gļotādas iekaisuma līdz čūlām, sašaurinājumiem vai pat onkoloģiskai saslimšanai.

Veicinošie faktori

GERS simptomātiku veicina dažādi dzīvesveida faktori: paaugstināts svars, alkohola lietošana, smēķēšana, regulāru fizisko aktivitāšu trūkums, kā arī intensīva fiziskā aktivitāte neilgi pēc maltītes. Arī pārāk bagātīgas maltītes, neregulārs ēšanas režīms un mielošanās neilgi pirms gulētiešanas korelē ar GERS. Pētījumos pierādīta arī dažādu produktu ietekme uz organismu. Biežāk paasinājumus veicina trekni, cepti, skābi un asi ēdieni, citrusaugļi un to sula, šokolāde, kafija, tēja.

Uztura dienas­grāmata

Lai gan GERS gadījumā bieži vainojami jau iepriekšminētie atvilni veicinošie produkti, jāatceras, ka katram cilvēkam iemesli var atšķirties – kas vienam neradīs nekādas problēmas, citam izraisīs virkni nepatīkamu simptomu. Tādēļ, ja ir atkārtotas sūdzības atviļņa dēļ, vērts veidot pierakstus – uztura dienasgrāmatu, kurā atzīmē gan to, kādi produkti, cik daudz un kurā laikā lietoti, gan savas sajūtas un novērotos simptomus.

Dzīvesveida ieteikumi

  • Normalizēt ķermeņa svaru.
  • Nesmēķēt.
  • Pacelt uz augšu gultas galvgali, izmantojot, piemēram, paliktņus zem matrača, bet ne papildu spilvenus. Vēlams gulēt uz kreisajiem sāniem.
  • Pēc ēšanas izvairīties no ķermeņa atrašanās saliektā pozīcijā, atrasties vertikālā stāvoklī vismaz 45–60 minūtes, ideālajā variantā doties lēnā pastaigā.
  • Izvairīties no intensīvām fiziskām aktivitātēm vismaz divas stundas pēc ēšanas.
  • Regulāras fiziskas aktivitātes.
  • Paasinājumu laikā izvairīties no vingrinājumiem, kas palielina spiedienu vēdera apvidū, piemēram, vēdera preses vingrinājumi, pozas ar galvu uz leju u. tml.
  • Izvairīties no vēdera daļā pārlieku cieša apģērba.
  • Rūpēties, lai nerodas aizcietējumi, izteikta vēdera pūšanās. Abos gadījumos palielinās intraabdominālais spiediens, kas var pastiprināt atvilni.

Uztura ieteikumi

  • Ievērot režīmu, neizlaist ēdienreizes.
  • Izvairīties no pārāk bagātīgām maltītēm, ēst 5–6 reizes dienā mazām porcijām, piemēram, trīs pamata maltītes, divas uzkodas.
  • Baudīt maltīti sēdus pozīcijā, nesteidzīgi, kārtīgi sakošļājot ēdienu.
  • Pēdējo dienas maltīti ieturēt vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas, ierobežojot produktu daudzumu.
  • Iekļaut uzturā šķiedrvielas pietiekamā daudzumā. Tās daudz satur pākšaugi, pilngraudu produkti, rieksti un sēklas, dārzeņi un augļi, ogas.
  • Ēst liesus, olbaltumvielām bagātus produktus: liesu gaļu, zivis, vājpiena biezpienu, sieru ar samazinātu tauku saturu, arī pākšaugus, riekstus un sēkslas.
  • Izvairīties no produktiem, kas individuāli veicina atvilni un pastiprina sūdzības, īpaši paasinājumu laikā.

Produktu izvēle GERS gadījumā

  • Graudu produktiem – dažādiem konditorejas izstrādājumiem, piemēram, bulciņām, cepumiem, picai, virtuļiem, pankūkām u. c.
  • Frī un ceptiem kartupeļiem, kartupeļu pankūkām.
  • Ceptiem dārzeņiem, tomātiem, tomātu mērcei, svaigiem ķiplokiem, sīpoliem un dārzeņu sulai.
  • Citrusaugļiem un to produktiem, ananasiem, saldiem žāvētiem augļiem.
  • Ceptai, kūpinātai, treknai gaļai un zivīm, desām un konserviem.
  • Ceptām olām, pikantiem olu ēdieniem trekniem, desertiem.
  • Piena produktiem ar augstu tauku saturu.
  • Taukvielām – vēlams ierobežot līdz 4–6 tējkarotēm dienā.
  • Piparmētrām, čili pipariem, etiķim, karijam un sinepēm.
  • Alkoholam, šokolādes dzērieniem, kafijai, melnajai un piparmētru tējai, gāzētiem saldinātiem dzērieniem, tomātu un citrusaugļu sulai.

  • Pilngraudu produktiem.
  • Vārītiem vai sautētiem kartupeļiem.
  • Svaigiem, vārītiem, sautētiem vai bez etiķa konservētiem dārzeņiem.
  • Liesai gaļai, īpaši putnu (bez ādas), zivīm: mencai, asarim, lasim, līnim u. c. Gaļu un zivis ieteicams sautēt, tvaicēt, vārīt.
  • Vārītām olām vai omletei.
  • Liesiem piena produktiem.
  • Kvalitatīvai augu eļļai.
  • Ūdenim, zāļu tējām, īpaši ingvera un kumelīšu, atšķaidītām sulām.
  • Produktiem, kas individuāli neizraisa kairinājuma simptomus.
E-PIERAKSTS