ru lv

Pārtikas nepanesamības analīzes

Pārtikas produktu nepanesamību mēdz dēvēt arī par slēpto pārtikas alerģiju, un vienīgais veids, kā no tās izvairīties, ir noskaidrot, kuri pārtikas produkti vai to komponenti rada organismā negatīvu pretreakciju.

Apmeklējot dietologu/uztura speciālistu klīnikā Premium Medical, pēc ārsta norādījuma uz vietas ir iespējams veikt pārtikas nepanesamības (lgG4) analīzes.

Analīzes tiek veiktas, nosakot antivielas pret pārtikas olbaltumiem ar alergēnu paneli, kurā iekļauti 30 populārākie pārtikas alergēni. Tās ir ātras analīzes, kas tiek veiktas laboratorijā uz vietas. Pēc analīžu rezultātu saņemšanas noteikti tie ir jāpārrunā ar savu ģimenes ārstu vai dietologu/uztura speciālistu, lai novērtētu vēl papildu aspektus, jo šo analīžu rezultātus var uztvert kā vienu no, bet ne vienīgo cēloni pastāvošajiem simptomiem.

Biežāk sastopamās nepanesamības ir tieši pret govs pienu, soju, olām, zemesriekstiem, zivīm un glutēnu, kas ir sastopams kviešu produktos. Nepanesamība pret konkrētiem produktiem var izpausties gan kā izsitumi uz ādas, elpceļu, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, bronhiālā astma u.c. simptomi, kuru viens no cēloņiem varētu būtu pārtikas nepanesamība. Kā arī, izvēloties apmeklēt uztura speciālistu/dietologu, lai saņemtu informāciju un padomu dzīves kvalitātes uzlabošanā, tieši pilnveidojot uzturu, noskaidrot pārtikas nepanesamības ir ieteicams, lai sastādītu efektīvāku un organismam draudzīgāku ēdienkarti.